Якщо вирішили скористатися цим методом, спершу визначте реальну вартість продукції (це у нас буде величина Х). Далі встановіть бажану надбавку у відсотках (величина Y). Цей показник зазвичай становить 25-30 %. Для більш точного розрахунку до величини Y можна також віднести всі необхідні витрати.
Ділимо першу величину на другу та отриману суму множимо на 100 %. У результаті ви отримуєте ціну на страву. Виглядає ця формула так:(X / Y) х 100 % = ціна страви.
Наприклад, ви хочете подавати рибу, запечену з лимоном та розмарином. Якщо витрати на інгредієнти для виготовлення страви становлять $4.25, то при відсотковій ставці в 30 % вартість страви на одну персону дорівнюватиме $14.16. Не забудьте, що врахувати потрібно кожну дрібницю. Починаючи з риби, закінчуючи половинкою склянки соку лимона та кількістю спецій, які потрібно буде витратити на приготування.
Оскільки формат ціни $14.16 не являється типовим для меню, округляємо до $13.99 або збільшуємо до $14.50.
Відсоткова надбавка до реальної вартості страви може складати від 100 до 500 %. І це нормально. Тільки пам’ятайте, що ціна вашої продукції має відповідати рівню платоспроможності цільової аудиторії та якості вашого закладу.