Як виробляється Іспанський хамон? Секрети виробництва

Час читання - 4 хв.

Іспанська кухня віддавна відома своїми вишуканими стравами, серед яких вирізняється неповторне за смаком м'ясо — хамон. Його готують із задньої ноги свині особливої породи, просолюючи, висушуючи та пров'ялюючи до потрібного результату.

Особливості іспанського хамону

Нарівні з коридою та фламенко м’ясо хамон вважається символом Іспанії. Це справжній кулінарний делікатес, який вирізняється вишуканим смаком та незрівнянним пряним ароматом. Для його приготування використовують особливе м’ясо та суворо дотримуються встановлених правил, зокрема — температури повітря в приміщенні та рівня вологості.

Як виробляється хамон іспанський? Його виготовляють із м'яса свиней, вигодуваних на південному заході Іберійського півострова. Тварини живуть на великих пасовиськах з дубами та харчуються переважно жолудями. На одному гектарі пасовиська мешкає на більше п’ятнадцяти свиней: завдяки тому, що тварина активно рухається, жир розподіляється по туші рівномірно.

Виробництво хамону базується на ретельному виконанні інструкції — суворому дотриманні правил соління та в'ялення. Навіть розташування продукту під час дозрівання має неабияке значення, впливаючи на його смак та аромат.

Поживна цінність 100 грамів готового м’яса — 240 кілокалорій. Хамон містить багато олеїнової кислоти, яка знижує рівень шкідливого холестерину та ефективно очищає кров. 

Як правильно обирати

Хамон має солонуватий пікантний смак та пряний аромат, а придбати його можна не лише в Іспанії, але й у вітчизняних супермаркетах. Ризик у тому, що на ринку представлено багато продукції неналежної якості, що лише віддалено нагадує смак та аромат хамону.

Вибираючи іспанський делікатес, звертайте увагу на:

  • щільність та пружність окісту — він не повинен продавлюватись пальцями;
  • оригінальні іспанські бренди ніколи не запаковують м’ясо у вакуумні упаковки;
  • доторкнувшись до справжнього виробу, ви побачите легкий жировий слід на пальцях;
  • оригінальний іспанський хамон завжди продається з копитцем. Крім того, якість та справжність продукту підтверджують сертифікати, з якими можна ознайомитись перед покупкою. 

Як виробляється хамон?

Виготовлення хамону подібне до ритуалу, кожний етап якого є визначеним. Цікаво, що сама технологія майже не змінилась з роками, незважаючи на прогрес. Приготування іспанського делікатесу проходить у 5 етапів.

  1. Соління. Спочатку окіст обробляють та зрізають зайвий жир, а потім витримують у морській солі протягом двох тижнів. За цей час м’ясо позбувається надлишків вологи, консервується та набуває пікантного в'яленого аромату. Засолювання відбувається при температурі 5°С та рівні вологості від 75% до 90 %.
  2. Промивання. На цьому етапі з майбутнього хамону змивають сіль та підвішують до стелі за копитце.
  3. Рівномірний розподіл солі. Протягом одного-двох місяців продукт витримується у приміщенні за температури 6°С, щоб сіль рівномірно розподілилась, а волога випарувалась.
  4. Сушіння. Стегенце підвішується вертикально, щоб м'язові волокна поступово ввібрали жир. Цей етап триває від тридцяти до дев’яноста діб.
  5. Дозрівання. Стегна сортують за рівнем якості та вагою і залишають у льоху для дозрівання. Термін цього періоду визначається індивідуально для кожного стегенця.

Завершення виробничого процесу — це проба хамону. Її проводять експерти, використовуючи спеціальну кістяну голку — дуже тонку. Його зрілість визначають за ароматом.

Смачний делікатесний хамон — це справжня гордість Іспанії, продукт, відомий у всьому світі. Мистецтво його приготування, нарізки та зберігання відточувалось століттями. Сьогодні кожен може потішити себе та близьких неповторним іспанським делікатесом, який за правильного зберігання довго має чудовий смак і аромат. Придбати справжній якісний хамон високої якості, а також інші продукти для приготування іспанських страв ви завжди можете у мережі магазинів METRO за доступною вартістю.