Виготовлення хамону подібне до ритуалу, кожний
етап якого є визначеним. Цікаво, що сама технологія майже не змінилась з
роками, незважаючи на прогрес. Приготування іспанського делікатесу проходить у
5 етапів.
-
Соління. Спочатку окіст обробляють та
зрізають зайвий жир, а потім витримують у морській солі протягом двох
тижнів. За цей час м’ясо позбувається надлишків вологи, консервується та
набуває пікантного в'яленого аромату. Засолювання відбувається при
температурі 5°С та рівні вологості від 75% до 90 %.
- Промивання. На цьому етапі з
майбутнього хамону змивають сіль та підвішують до стелі за копитце.
-
Рівномірний розподіл солі. Протягом
одного-двох місяців продукт витримується у приміщенні за температури 6°С, щоб сіль
рівномірно розподілилась, а волога випарувалась.
-
Сушіння. Стегенце підвішується
вертикально, щоб м'язові волокна поступово ввібрали жир. Цей етап триває від
тридцяти до дев’яноста діб.
-
Дозрівання. Стегна сортують за рівнем якості та вагою і залишають
у льоху для дозрівання. Термін цього періоду визначається індивідуально
для кожного стегенця.
Завершення виробничого процесу — це проба
хамону. Її проводять експерти, використовуючи спеціальну кістяну голку — дуже
тонку. Його зрілість визначають за ароматом.
Смачний делікатесний хамон — це справжня
гордість Іспанії, продукт, відомий у всьому світі. Мистецтво його приготування,
нарізки та зберігання відточувалось століттями. Сьогодні кожен може потішити
себе та близьких неповторним іспанським делікатесом, який за правильного
зберігання довго має чудовий смак і аромат. Придбати справжній якісний хамон
високої якості, а також інші продукти для приготування іспанських страв ви
завжди можете у мережі магазинів METRO за доступною вартістю.