Як вибрати форму для випікання? Універсальні поради від METRO

Час читання - 4 хв.

Успіх приготування смачної, ароматної та красивої випічки значною мірою залежить від вибору форми для випікання. Давайте розглянемо, як правильно вибрати форму для випічки, щоб легко готувати в духовці справжні шедеври.

Якими бувають форми для запікання

Форми для страв у духовці виготовляються з різних матеріалів — металу, силікону, кераміки, скла. Вони можуть бути круглими, прямокутними, квадратними, витягнутими, маленькими порційними, фантазійних форм. Поговорімо докладніше про популярні моделі, призначені для випічки та запікання. 


Скляні моделі

Форми для запікання можуть виготовлятись із жаростійкого міцного скла, яке витримує високі температури (більше 300°C) та довго зберігають тепло. Це ідеальний варіант для приготування страв, які потребують рівномірного нагріву. Крім того, прозорі стінки дозволяють стежити за станом випічки під час приготування та визначати ступінь її готовності. 

У скляній формі зручно готувати безе, запіканки, суфле, фаршировані баклажани, голубці, здобні булочки, рулети, фрикадельки під соусом та багато іншого.


Металеві форми

Моделі з металу можуть мати антипригарне покриття або обходитись без нього. Металева форма чудово проводить тепло і дозволяє швидко розігрівати страви. Вона стане оптимальним вибором для запікання м'яса, риби та овочів, а також для страв, які потребують високих температур. 

На продуктах утворюється хрустка скоринка, а серединка добре пропікається та залишається соковитою. У металевій формі можна приготувати смачні пироги, булочки, кекси та іншу солодку випічку. Моделі з металу можуть бути роз’ємними або нероз’ємними. 


Форма для випікання роз'ємна

Випічка має бути не лише смачною, але і привабливою зовні, особливо, якщо це святковий десерт. Найбільший ризик пошкодити коржі, пиріг чи іншу випічку — під час виймання з форми, адже краї можуть приклеюватись та відриватись. Уникнути цих неприємностей допомагає роз'ємна металева форма для випічки, яка складається з бортиків та донця.

Таку форму можна легко роз'єднати, натиснувши на спеціальний фіксатор та розсунувши стінки. За допомогою неї ваші торти, пироги, кекси, желе та чізкейки завжди будуть неперевершеними. 

 

Нероз'ємна форма для запікання

Цілісна модель може мати високі, середні або низькі бортики (лист для випікання). Зазвичай круглі форми використовують для пирогів і тортів, а прямокутні — для різноманітних запіканок. Останній варіант дозволяє раціонально використовувати площу духовки.

Силіконові моделі

Форми із силікону мають свої переваги: вони зручні, легкі, практичні й компактні. До силіконової ємності випічка не прилипає, тому її можна витягнути без проблем. Найважливіше обрати форму з якісного силікону, який не містить шкідливих складових, витримує високі температури, не рветься.

Особливості вибору

Як правильно вибрати роз'ємну форму для випічки? Варто звертати увагу не лише на якість матеріалу та покриття, але й на розміри виробу. Останній критерій залежить від призначення форми. Існують моделі з маленьким діаметром — до 12 см, середнім та великим — до 24 см. Бортики можуть мати різну висоту. 

Як вибрати форму для випікання торта? Наприклад, підійде форма з великим діаметром та середніми стінками, а для паски — з маленьким діаметром та високими бортиками. Оптимальним варіантом стане набір із декількох форм із різними параметрами. 

Звертайте увагу на додаткові характеристики форми: наявність антипригарного покриття, кількість циклів нагріву, можливість миття у посудомийній машині. 

Визначити ідеальну форму для запікання важко — майже неможливо, адже для різних страв та видів випічки найкращими будуть різні моделі. Тому у господарстві потрібно мати і силіконову, і скляну, і металеву роз’ємну модель, бажано різних діаметрів та висоти стінок. 

Придбати якісні форми для випікання за доступними цінами ви завжди можете у мережі магазинів METRO. Великий асортимент товарів для кулінарії зі знижками чекає на вас у каталозі METRO — замовляйте та випікайте із задоволенням!