Ковбаса Фует: що це таке, і як їсти правильно

Час читання - 4 хв.

Ковбаса Фует — це сиров'ялений продукт зі свинини, який іспанці вважають еталонним ковбасним виробом. Існує декілька різновидів Фует, серед яких: еспетек, сомалла, тастет, дідалети, пепе та інші.
Розглянемо особливості ковбаси Фует: як їсти, з чим подавати, яких
видів буває та які має властивості. 

Історична довідка

Іспанська ковбаса Фует родом із Каталонії. У старовинних кулінарних книгах ви не знайдете її рецепту, однак у матеріалах XVIII століття трапляються згадки про солону свинину. З ХІХ століття з'являються традиційні рецепти виготовлення ковбас, які використовуються й досі. Одним із найвідоміших виробників ковбаси Фует була родина Касадемон (Casademont). З цього продукту почалася історія їхнього бізнесу в Жироні у 1956 році. Ковбаса Фует Casademont і сьогодні надзвичайно популярна. 

Особливості продукту

Фует відрізняється від інших ковбас формою та довжиною: вона тоненька, пряма та довга. На каталонському діалекті «Fuet» означає батіг і ковбаса дійсно на нього схожа: така ж гнучка та щільна, але водночас легенька.

Ковбаска Фует має насичений смак та колір червоного вина із вкрапленнями білого жиру та чорного перцю. У смаку та ароматі акорд з молочних та грибних ноток. Класичні різновиди Фует мають на шкірці білий наліт — це шляхетна пліснява, яка утворюється при дозріванні сиров'яленого продукту.

Користь та шкода

У процесі в'ялення м'яса корисні речовини майже не руйнуються, тому в таких ковбасах залишається максимальна кількість вітамінів та мінералів, необхідних нашому організму. У традиційних рецептах Фует відсутні підсилювачі смаку. Незрівнянного аромату виробу надають прянощі та часник. Однак, у сучасних модифікаціях можуть використовуватись консерванти, тому треба завжди уважно читати склад.

Оскільки продукт містить багато солі, ним краще не зловживати. Через високу калорійність варто обмежити споживання цієї ковбаси людям, які худнуть чи дотримуються дієти з інших причин, а також тим, у кого алергія на плісняву.

Популярні різновиди ковбаси Фует:

  1. Еспетек (espetec) — традиційна каталонська ковбаска, легенька, майже невагома, довга й тонка, з охайними овальними скибочками.
  2. Секаллона (Secallona) — відрізняється трохи вдавленою формою на зрізі, яка з’являється внаслідок ферментації (тонко нарізані скибочки схожі на чіпси). Це суха невеличка ковбаса, часто без білої плісняви.
  3. Сомалла (Somalla) — довгий «батіг» ковбаски, вироблений з пісної свинини. Може бути більш або менш сухою, тоненька та крихка.
  4. Дідалети (Didalets) — мініатюрні ковбаски, які подають як закуску. Їх можна брати з собою в дорогу або їсти на ходу.

Звісно, це не всі різновиди іспанського Фует, існують ще пепе (pepper), тастет (tastet) та багато інших.

Ковбаса Фует: як їсти правильно?

Хрустку шкірочку з білою пліснявою очищувати не потрібно — вона не лише їстівна, але й доволі смачна. Ковбасу Фует нарізають тоненькими скибочкам — чим тонше, тим краще. Подавати її можна із зеленню, овочами, фруктами, різними видами сирів, червоним вином — сухим або напівсухим.

В Іспанії ковбаску-батіг подають в середині дня або перед вечерею, бо вважається, що вона збуджує апетит. У якості закуски Фует подобається і дорослим, і дітям. Найпопулярніші поєднання — зі свіжим білим хлібом, сиром, помідором. Ковбасу Фует можна подавати просто нарізаною скибочками або використовувати для приготування різноманітних страв (пасти, паельї, піци, салатів, тощо).

Особливості зберігання

Добре висушену тверду ковбаску можна зберігати в кімнатних умовах декілька місяців, вибравши темне сухе місце подалі від обігрівачів. Якщо ковбаса Фует не зовсім суха, а більш м’якенька та ніжна, варто покласти її до холодильника.

В мережі магазинів METRO ви можете придбати іспанську делікатесну ковбасу Fuet та інші смачні продукти, вироблені в Іспанії.