Охайна сервіровка за всіма актуальними канонами — це знак уваги та поваги до гостей, спосіб створити святкову атмосферу, а також показник гарного художнього смаку господині. Є така
магія: навіть якщо закуски та страви найпростіші, а стіл оформлено, як у
ресторані, то частування перетворюється на гурманський бенкет. Деякі з правил
сервірування можна використовувати щоденно у побуті — це також додасть
атмосферності домашнім посиденькам.
Оформлення столу в домашніх умовах залежить від приводу, часу дня, тематики і меню, але мета сервірування одна — розкласти посуд і столові прилади так, щоб застілля було зручним
та приємним. У ресторанах, де дотримуються усіх правил столового етикету, варто
використовувати максимальну кількість столових приборів, викладаючи на стіл усе
необхідне для споживання салатів, закусок, морепродуктів та риби, головної страви
та десерту. Також для класичного сервірування обов’язкове використання бокалів різноманітного
призначення. Такий підхід передбачає, що гість ресторану може замовити, що
завгодно — на столику на нього вже чекають усі необхідні прибори. Але якщо
свято заплановано вдома, не варто викладати на стіл усе, що є у посудній шафі. Перелік
страв та напоїв уже відомий, тож накривати стіл можна, виходячи з меню.