Уже доведений факт: їжа впливає на стан нашого здоров’я. З доступних
якісних досліджень відомо, що стиль харчування може мати вплив й на психічний
стан людей (Adjibade 2017; Molendijk 2018; Mantzorou 2020; Yin 2021).
Вчені досліджували вплив різних складових їжі на розвиток депресії.
Здебільшого дослідження підтверджують, що позитивний вплив на стан нашої
психіки мають жирні кислоти омега-3, амінокислота триптофан, вітаміни В6, В12,
магній, цинк і стан мікробіоти кишківника. Наших два осінніх плани харчування
розроблені так, щоб закрити потребу RDA в даних складниках (тобто закрити
потреби 97–98 % здорових людей). Нижче кілька порад, як самостійно наповнити
свою дієту складниками, що будуть підтримувати ваш психічний стан:
-
Наявність у харчуванні незамінних жирних кислот родини омега-3
(саме ЕHA і DHA). Ці кислоти входять до складу клітинних мембран
головного мозку, відповідають за його правильне функціонування та
впливають на регуляцію важливих для нервової системи нейромедіаторів —
серотоніну, дофаміну та норадреналіну. Споживання морської риби 2 рази в
тиждень, з них 1 раз має бути жирна риба, закриває нашу потребу в даному
типі омега-3.
- Дефіцит амінокислоти триптофану або вітаміну В6 може
призвести до порушень у синтезі серотоніну. Оскільки з триптофану
утворюється серотонін, а вітамін В6 допомагає цій реакції відбутись.
Щоб уникнути
дефіцитів, додавайте у свій раціон джерела вітаміну В6 — цілозернові продукти,
горіхи, зернята, бобові, зелені овочі. Й джерела триптофану — капустяні,
бобові, зелені листові овочі, соєві продукти, абрикоси, горіхи й насіння,
часник, гречка, пшоно, вівсянка, яйця, сир, як-от пармезан.
- Окрім того, вітаміни В6 й В12
відіграють важливу роль у роботі нервової системи й синтезі інших
нейромедіаторів. Джерелами вітаміну В12, окрім м’яса, є такі продукти:
риба, яйця та витримані сири, наприклад пармезан.
-
Дефіцити магнію знижують захисні
реакції на стрес, підвищують тривожність та погіршують якість сну. Магній
знайдете в цілозернових продуктах (крупах, гречці, коричневому рисі, вівсянці,
цілозерновому хлібі), горіхах, насінні та в бобових.
-
Цинк потрібний для перетворення
вітаміну В6 в її активну форму та для синтезу нейромедіаторів. Додавши в раціон
бобові, горіхи, насіння, гриби й ті самі цілозернові продукти, отримаємо порцію
цинку.
-
Споживання достатньої кількості
овочів і фруктів, зернових, кисломолочних продуктів буде сприяти розвитку
«доброї» мікрофлори. Кишкові бактерії виробляють нейромедіатори, які
з’єднуються з мозком через блукаючий нерв, впливаючи на настрій й поведінку.
Як бачите, різноманітний раціон буде сприяти не тільки фізичному здоров’ю,
а й ментальному.
*Дані поради можуть бути додатковим методом підтримання психічного стану,
але не замінюють професійних консультацій із психологом, психотерапевтом чи
сімейним лікарем.